dinsdag 31 januari 2012

A little bit of LIDL

Positieve publiciteit krijgen is voor ondernemingen heel belangrijk. Het is goedkoop (hoewel er soms aardig wat netwerken aan te pas is gekomen) en het creëert een aantrekkelijk beeld over de onderneming.
Supermarktketen LIDL komt niet vaak positief in het nieuws, maar vandaag kwam de Consumentenbond met de mededeling dat de kipfilet van LIDL minder ESBL-bacterieën bevat dan in Nederland gebruikelijk.
Dat is goed nieuws! Hoewel, wat betekent dat nou voor mijn gezondheid? Het maakt voor LIDL weinig uit, want mensen vergeten de details. Wat wel kan blijven hangen is het gevoel dat de producten van LIDL gezond zijn.


maandag 30 januari 2012

Philips in het donker

De vooruitzichten van Philips voor 2012 zijn niet gunstig. De verkopen in de lichtdivisie staan onder druk door sterke prijsconcurrentie. Een onderneming die daar last van heeft, heeft meestal niets wat haar op het gebied van het product onderscheidt. Waarom zou je lampen van Philips kopen? Geven die beter licht, zijn die beter voor het milieu of zuiniger in gebruik? Als Philips een A-merk wil blijven, dan zal er wat moeten gebeuren.
We moeten wel opmerken dat Philips niet alleen levert aan consumenten (b2c), maar ook aan andere ondernemingen (b2b) en overheid: stads- en wegverlichting is een niet onbelangrijk onderdeel van de afzet. Van de verkoop van licht voor het stadion van PSV zal het bedrijf het waarschijnlijk niet moeten hebben....



zondag 29 januari 2012

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.

Twee schoenverkopers vliegen naar een land in Afrika om te kijken of daar een afzetmarkt voor schoenen is. Net uit het vliegtuig bellen ze allebei de baas op.
De eerste zegt: "Baas, ik blijf langer. Er is hier goud te verdienen: niemand hier draagt schoenen."
De tweede zegt: "Baas, ik vlieg meteen terug. Er is hier geen droog brood te verdienen: niemand hier draagt schoenen."

zaterdag 28 januari 2012

Merk toch hoe sterk

Een sterk merk is letterlijk geld waard. Maar hoeveel eigenlijk? Interbrand brengt jaarlijks een internationale top 100 uit van merkwaarde. In deze lijst staan drie Nederlandse ondernemingen: Philips op 41, Shell op 71 en Heineken op 91.
De geschatte waarde van deze drie merken samen is ongeveer 17 miljard dollar.
Soms worden er kapitalen uitgegeven om een merknaam te bedenken. Maar het kan ook heel simpel zijn: Philips en Heineken zijn achternamen.
Wa verder opvalt is dat General Motors niet in de lijst voorkomt. Toyota is het automerk met de hoogste waarde, gevolgd op korte afstand door Mercedes en BMW.
Coca Cola staat weer aan kop, met een merkwaarde van bijna 72 miljard dollar.
Voor de volledige lijst, zie brand values 2011




vrijdag 27 januari 2012

Albert Disney

Iets nieuws bij Albert Heijn: handpoppen van een aantal karakters uit the Muppets. De actie waar je gummipoppen van Minnie, Mickey, Donald, Katrien, Pluto en Goofy kon sparen, is nog maar een paar maanden voorbij. Albert Heijn let blijkbaar letterlijk op de kleintjes. Of toch op de groten? Het zijn immers niet de kinderen die boodschappen doen bij AH, maar de ouders en grootouders. Klanten hebben vier weken tijd om te sparen. Per € 15 krijg je een spaarpunt en met zes van deze punten kun je een pop kopen voor € 1. Er zijn acht verschillende poppen te koop, dus reken maar eens uit wat je minimaal moet besteden om de poppen te verzamelen...  Welk huishouden krijgt dat op eigen kracht voor elkaar? (Ik begin op Statler & Waldorf te lijken.) Bijna geen, dus kun je extra punten krijgen  bij geselecteerde producten.
Een schoolvoorbeeld van grote ondernemingen (Ahold, The Walt Disney Company) die elkaar vinden.





donderdag 26 januari 2012

Sara Lee Philips

Het is de droom van iedere marketingdocent: een succesverhaal over twee sterke bedrijven die samen een nieuw merk creëren. Philips en Sara Lee Corporation hadden ieder de helft van de rechten op de naam Senseo. Vanaf vandaag is Philips 170 miljoen euro rijker en heeft Sara Lee (eigenaar van Douwe Egberts) 100% van de merkrechten. Een heel bedrag voor alleen een naam!
De samenwerking tussen Philips en Douwe Egberts wordt gewoon voortgezet.







woensdag 25 januari 2012

Toyota en General Motors

Toyota staat niet langer op #1 van de lijst met verkopen van autofabrikanten. De eerste plaats was sinds 2008 in bezit van de Japanners. De nieuwe nummer 1 is een oude bekende: General Motors. Die onderneming kent de toppositie als geen ander, want van 1931 tot 2007 stond General Motors jaarlijks aan kop.
De reactie van Toyota: de eerste plaats is belangrijk, maar het produceren van kwalitatief hoogwaardige auto's heeft prioriteit. Tja, alles is relatief.


dinsdag 24 januari 2012

KPN en TPB

KPN (telecommunicatie en IT-diensten) heeft vandaag de winstverwachting voor 2012 naar beneden bijgesteld. Dat komt vooral doordat het aantal klanten met 300.000 is afgenomen, tot 5,3 miljoen. Wat is de actie van KPN? Nieuwe abonnementsvormen!
CEO Eelco Blok vindt dat de marketing beter moet.
Vandaag werd ook bekend dat KPN weigert The Pirate Bay te blokkkeren, ondanks een bevel van de rechter. (Concurrenten Ziggo en XS4All gaan wel over tot het blokkeren van de downloadsite.) Zou Eelco Blok dit bedoelen met betere marketing?


maandag 23 januari 2012

Nederlandse Spoorwegen

De N.V. Nederlandse Spoorwegen (NS) is niet de populairste onderneming van Nederland. Toch schrijf ik deze blogpagina nu in de trein, op een comfortabele zitplaats.
Wat zou er mankeren aan het product "vervoeren over het spoor"? Is het product te duur, willen reizigers meer service zoals koffie, meer duidelijkheid over reistijden, meer parkeergelegenheid bij stations?
Het logo van NS is ontworpen door Gert Dumbar en René van Raalte en sinds 1968 in gebruik.
Het idee erachter is het heen en weer rijden van een trein over het spoor.
Hoewel iedereen het logo herkent en het erg simpel lijkt, is het voor velen onmogelijk om het uit het blote hoofd na te tekenen. Probeer het maar eens. 


Het logo van de Franse spoorwegen SNCF is dan toch minder creatief.



zondag 22 januari 2012

Ik e.a.

IKEA is niet de onderneming die de meeste openheid van zaken geeft. Integendeel, het warenhuis uit Zweden is uiterst terughoudend met het geven van informatie.
Maar we moeten de meubelverkopers wel een compliment geven. De wereldburgers zijn gek op de producten. Is het het design dat trekt, de prijs, de bereikbaarheid van de winkels met de grote en gratis parkeerplaatsen, de advertenties? Het zal zoals gewoonlijk wel de mix zijn van de vier. Toch knap!

zaterdag 21 januari 2012

Marketing voor smarties

Marketing: wetenschap of flauwekul? Voor vele mensen geldt het laatste. Maar zouden grote ondernemingen als The Coca Cola Company dan miljarden aan marketing uitgeven? Het lijkt mij niet.
De komende weken volgt een verkenning van het kennisgebied marketing, met de bedoeling om de theorie zichtbaar te maken in de praktijk. Vooral veel grote ondernemingen komen langs, want leerlingen/studenten herkennen die.